21 oktober 2024
Wat doe je als je gefascineerd bent door de maffia? Gabriella Adèr besloot de podcast Leven met de Maffia te maken, waarin ze samen met journalist Sanne de Boer de macht van de maffia onderzoekt. Hoe is het om te werken in een plaats waar de maffia zo'n grote rol spelen?
Van idee naar podcast
Het idee voor de podcast komt niet uit de lucht vallen. ‘Ik had al eerder verhalen gemaakt over de maffia,’ vertelt Gabriella Adèr. Ze heeft een persoonlijke connectie met Italië omdat haar moeder uit Sicilië komt, een plek die bekend staat om zijn maffia-geschiedenis.
Als Gabriella ontdekt dat de maffia-organisatie 'Ndrangheta nog groter en gevaarlijker is dan de Siciliaanse maffia, wordt haar interesse echt gewekt. Ze bundelt haar krachten met journalist Sanne, die destijds een boek over hetzelfde onderwerp schrijft.

Een podcast maken kost tijd
Het proces van het maken van de podcast duurt langer dan verwacht. Gabriella: ‘Ik ben een paar weken bij Sanne in Calabrië geweest om opnames te maken. Wij wonen beide in een ander land daardoor werkten wij in blokken.’
Daarnaast werkt ze thuis in Nederland rustig aan de montage, terwijl ze wacht of ze mee mag lopen met een maffia-onderzoeksteam van de politie. Dat lukt niet, maar het wachten leidt wel tot een ander impactvol moment: een grote politie-inval door heel Nederland, de perfecte aanleiding voor de eerste aflevering.
Werken in het hart van de maffia
Calabrië is een regio waar de 'Ndrangheta veel invloed heeft. ‘We zaten zo diep in het verhaal, dat het soms voelde alsof er op elke hoek iemand van de maffia stond.' Toch merkt de gemiddelde toerist daar weinig van. ‘Als je door de schattige dorpjes loopt, zie je niks van de maffia. Dat beeld moet ik wel echt bijstellen.’

‘Ik dacht ik ben er geweest’
Naarmate het onderzoek vordert, loopt de spanning op. ‘Op een gegeven moment stond ik in een klein barretje waar bijna niks te doen was. Een paar mannen bleven me aankijken, en het voelde alsof hun blikken door me heen brandden,’ vertelt ze. ‘Ik dacht echt: jullie gaan me pakken.’ Als Gabriella terug is in Sicilië, waar haar familie vandaan komt, komt alles eruit. ‘Ik stortte echt even in. Het voelde alsof ik wekenlang onder hoogspanning had rondgelopen. Daar kon ik eindelijk loslaten.’ Voor Sanne, die in Italië woont, was het echter anders, vertelt Gabriella. ‘Zij was veel voorzichtiger. Omdat ze daar woont, weet ze wat het betekent om dicht bij de maffia te leven. Ik wilde vooral het verhaal vertellen en ging er vol voor, maar Sanne hield meer afstand.’
De clichés vermijden
Gabriella en Sanne willen met de podcast de waarheid achter de maffia vertellen, zonder in clichés te vallen. ‘We wilden niet de standaardbeelden gebruiken, zoals je ziet in films als The Godfather,’ zegt Gabriella. ‘Iedereen die nu nog die muziek onder een maffia-podcast zet, moet echt stoppen.’ In plaats van bombastische muziek of beelden van luxe, wilden ze laten zien hoe de maffia echt is.
Leven met de maffia
‘Maffiosi zijn vaak mensen die gewoon om de hoek wonen, hun kinderen zitten bij jouw kinderen in de klas en ze dragen gewoon een spijkerbroek en T-shirt.’ Met die insteek hebben ze geprobeerd een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van een wereld die voor velen onbekend en mysterieus is. De titel Leven met de Maffia slaat dan ook precies daarop: het is geen verre, glamoureuze wereld, maar eentje die veel dichterbij is dan je denkt.
Waar kan ik de podcast luisteren?
De podcast Leven met de Maffia kan je overal luisteren met jouw favoriete podcast app.
